Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Румен Радев ще чества 24 май в Пловдив

На 24 май президентът Румен Радев ще посети Пловдив за участие в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Държавният глава ще бъде посрещнат в 9.10 часа пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" (площад "11 май"). Тя е наследник на Епархийското училище "Св.св. Кирил и Методий". По инициатива на Найден Геров за първи път на 11 май 1851 година в него се организира празник на светите братя Крили и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград и Лом.

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя.
Президентът ще се включи в шествие по повод празника, което ще започне от площад "11 май" и ще завърши пред сградата на община Пловдив.
Държавният глава ще участва и в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Президентът ще приветства академичното ръководство, преподавателите и студентите на висшето учебно заведение.
По-късно през деня в София, от 18.30 часа, в Националния исторически музей държавният глава Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май с българското национално малцинство в Босилеград

Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества заедно с българското национално малцинство в Босилеград.
Тя ще посети Културно-информационен център на българското национално малцинство „Босилеград“ и гимназията в Босилеград. Вицепрезидентът ще присъства и на тържествената програма в село Извор, пред църквата „Св. Троица“ и първото килийно училище, откъдето през 1832 г. започва възраждането на Краището. В честването ще участват ученици от 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в София, Вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Василка Сугарева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във