Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът разговаря с Лозан Панов за неободимостта от промени в Конституцията

Президентът Румен Радев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Разговорът е в рамките на инициирания от държавния глава широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията. По време на срещата бяха обсъдени конституционният модел на съдебната власт, статутът и функциите на Висшия съдебен съвет, възможностите за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба.

"Смисълът на консултациите, които започнах, е да се състои диалог и да бъдат представени различните гледни точки, за да бъдат засилени гаранциите за защита правата на гражданите", заяви президентът.

Държавният глава проведе вече срещи с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и членове на Съвета, както и с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова.

Инициираният широк дебат за необходимостта от промени в Конституцията започна с консултации с представители на академичната общност и с неправителствени организации. Предстоят срещи с ръководители на други институции в съдебната власт, както и с парламентарно представени политически сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във