Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев заминава за Рим, където ще се решава съдбата на ЕС

На 25 март 2017 г. президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори. 

Церемонията, на която ще присъстват държавните и правителствени ръководители на държавите членки на Европейския съюз, ще започне от 10.00 часа в Кметството на Рим.

В 11.45 часа ще бъде подписана Римската декларация от членовете на Европейския съвет, която ще потвърди решимостта на държавите от ЕС да запазят единството си пред общите предизвикателства и да отговорят на очакванията на европейските граждани за сигурен, социален и обединен Съюз. 

На 24 март българският президент и държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС ще присъстват на аудиенция, давана от Негово Светейшество Папа Франциск по повод отбелязването на 60-годишнината от подписването на Римските договор.

Четирите основни приоритета са:  - Европа на сигурност и безопасност: Съюз, в който всички граждани се чувстват сигурни и могат да се движат свободно, чиито външни граници са сигурни, с ефективна, отговорна и устойчива миграционна политика; - Просперираща и устойчива Европа: Съюз, който открива възможности за растеж и кохезия, конкурентоспособност, иновации и обмен, особено за малките и средните предприятия; - Социална Европа: Съюз, основан на устойчив растеж, който насърчава икономическия и социален напредък, както и кохезията и конвергенцията, ключовата роля на социалните партньори, поддържайки в същото време целостта на вътрешния пазар; - По-силна Европа на световната сцена: Съюз, който доразвива съществуващите партньорства, изгражда нови и насърчава стабилност и напредък в непосредственото си съседство на изток и юг, както и в глобален мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във