Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев заминава в Брюксел, където лидерите ще решават бъдещето на Европа

На 9 и 10 март президентът Румен Радев ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

На срещата на най-високо равнище на Европейския съюз ще бъде поставено началото на дискусията по т.нар. „Бяла книга“ за бъдещето на Европа и ще бъде обсъдено приемането на Римската декларация, изразяваща общия стремеж на европейските държави за изграждането на по-сигурен, проспериращ, социален и силен на световната сцена Европейски съюз. 

Сред акцентите на форума ще бъдат също така и въпроси, свързани с външната сигурност и отбраната, миграцията, отношенията на Европейския съюз с трети страни, както и икономически и финансови въпроси. 

На днешното заседание кабинетът одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, където страната ни ще бъде представлявана от президента Радев.

Вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, Деница Златева, заяви по-рано днес, че България е против Европа на различни скорости и нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. 

„Позицията ни е запазване на единството и целостта на Европа. Някои от вариантите предполагат Европа на две скорости. Не сме обсъждали плюсовете и минусите от петте сценария в Бялата книга. Това ще бъде един доста дълъг процес“, коментира Златева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във