Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев: Трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции

"Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността. За неутрализирането, за обезвреждането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите. Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата." Това каза президентът Румен Радев в предаването „Лице в лице“ по БТВ. По думите му начинът на реализация на тези идеи за независим прокурор, който да разследва главния, не се припокриват с неговите, както вероятно и с представите на много хора за демократичност на законодателния процес.

„Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение", посочи Радев. По думите му този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от 10 години.

"И чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете, че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение", напомни държавният глава.

Той призна, че с интерес ще следи дебатите в Народното събрание, тъй като за него било интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект. "Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем? Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори? А Конституцията има върховенство над всички други закони", поясни президентът.

И продължи: "Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него."

Според Румен Радев има и още въпроси - ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. По думите му проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Той отбеляза, че неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. "Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, каза още президентът Румен Радев. Той отбеляза, че ще се възползва от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише че президентът има инициативата да внася предложения за промени само в един закон и това е Конституцията.

Държавният глава посочи, че за 11 месеца десет пъти е сменян Кодексът на труда, бизнесът се оплаква от несигурност. На упреците, че говори черногледо, Радев отговори: "Аз говоря амбициозно!"

"Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг - "ВВВ+" от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. Сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. Излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов", е изводът на Радев.

По повод на коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи: "Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!" Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За положителното се отделя минута - две, а на анализа на недостатъците - два часа. В противен случай, при следващия полет летецът ще бъде мъртъв, обясни президентът. Според него трябва все повече да си задаваме въпроса "Как?" - как строим, как ремонтираме?

Facebook logo
Бъдете с нас и във