Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев ще защитава европейското единство на срещата на върха в Рим

На днешното заседание на кабинета беше приета позицията, която ще бъде изразена от президента Румен Радев на срещата на върха в Рим на 25 март. Ще бъде подписана т.нар. Римска декларация, която трябва да определи новия дневен ред на Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът Деница Златева на брифинг в Министерски съвет.

"Декларацията е структурирана в три раздела. Първоначално прави преглед на ценностите и историческите постижения. Излагат се основните предизвикателства пред Европа и се формулират четири основни приоритета за бъдещия дневен ред на ЕС. За нас е изключително удовлетворение, че в съгласувания текст на декларацията се потвърждава единството на европейския проект и включва кохезията и като принцип, и като инструмент на ЕС. Отстояването на принципите на кохезията ще залегнат и сред приоритетите на българското председателство през 2018 г.“, обясни Златева.

Тя уточни, че тогава се очаква да започнат и преговорите по многогодишната финансова рамка. 

Четирите основни приоритета са:  - Европа на сигурност и безопасност: Съюз, в който всички граждани се чувстват сигурни и могат да се движат свободно, чиито външни граници са сигурни, с ефективна, отговорна и устойчива миграционна политика; - Просперираща и устойчива Европа: Съюз, който открива възможности за растеж и кохезия, конкурентоспособност, иновации и обмен, особено за малките и средните предприятия; - Социална Европа: Съюз, основан на устойчив растеж, който насърчава икономическия и социален напредък, както и кохезията и конвергенцията, ключовата роля на социалните партньори, поддържайки в същото време целостта на вътрешния пазар; - По-силна Европа на световната сцена: Съюз, който доразвива съществуващите партньорства, изгражда нови и насърчава стабилност и напредък в непосредственото си съседство на изток и юг, както и в глобален мащаб.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във