Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев ще присъства на гласуването на кабинета "Петков"

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на извънредното заседание на Народното събрание, чийто дневен ред предвижда избиране на министър-председател, както и приемане на структура и състав на Министерския съвет, съобщи прессекретариатът на президентството.

Парламентарното заседание ще се проведе на 13 декември (понеделник) и ще започне в 13.00 часа. Час по-късно държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представителите на служебното правителство.

По-рано бе съобщено, че председателят на парламента Никола Минчев официално е свиквал извънредното заседание. В дневния ред са включени три точки – избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет, съобщи пресцентърът на законодателния орган.

Както "Банкеръ" писа, според изпълнения мандат за съставяне на правителство, който в събота бе върнат на президента Румен Радев, кандидат-премиер е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Петима ще са вицепремиерите, двама от ПП - Асен Василев и Калина Константинова, и по един от коалиционните им партньори - Корнелия Нинова (БСП), Гроздан Караджов ("Има такъв народ") и Борислав Сандов ("Демократична България").

Двадесет и един ще са представителите на изпълнителната власт, най-много кресла получава партията-мандатоносител - "Продължаваме промяната" - 10, БСП и ИТН са с по четири, а ДБ с три.

Засега няма никакви индикации, че предложеният състав на Министерския съвет ще бъде отхвърлен от парламента. За да бъде одобрен бъдещия кабинет, за него ще трябва да са гласували 50% + 1 от присъстващите в залата народни представители, а  четирите формации, подписали коалиционното споразумение за управлението на страната, разполагат със стабилно мнозинство от 134 депутати.

Всичко по темата проследете в специалната рубрика на "БАНКЕРЪ" - "Новото правителство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във