Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев: Необходим е диалог между ЕС и Русия

Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия. Изводът е, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза за Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС.

''Солидарността е основният принцип в Европейския съюз. Когато някоя държава се чувства застрашена, нормално е и трябва всички да застанат зад нея. Снощи до късно дискутирахме темата „Русия“. Знаете, че това е трудна тема за Европейския съюз, но чухме, че това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на върховния представител Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия. Изводът е, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза за Европейския съюз. В самата декларация изрично се посочва, че политиката към Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политиката а Европейския съюз, съставна част от които е диалогът. Беше възложено на върховния представител и Европейската комисия да подготвят доклад за необходимата политика спрямо Русия, така че да се отчитат и всички тревожни моменти, но и необходимостта от диалог'', каза още държавният глава.

Президентът коментира и темата за Северна Македония и пътя ѝ към ЕС. "Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има раздвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", посочи държавният глава.

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България: "Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации."

Радев припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия. "Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическия диалог със Северна Македония на най-високо ниво", допълни държавният глава.

Румен Радев също така засегна и темата за климатично неутрална икономика. "Тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност", смята президентът. "За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни", добави той.

Според Радев сме длъжни да защитим интереса си и да убедим европейките партньори да ни окажат сериозна подкрепа: "Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика."

Facebook logo
Бъдете с нас и във