Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът Радев наложи вето на сделката за изтребителите F-16

Държавният глава Румен Радев наложи вето на Закона за ратификация на договорите за придобиване на осем изтребителя F-16, съобщиха от "Дондуков" 2

"Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България не мога да остана безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия. Приетият Закон за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, трябваше да бъде успешен финал на усилията и проведените преговори по този въпрос. Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно", се казва в мотивите на държавния глава.

Президентът изтъква също така, че особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание. Според него поради скъсената законодателна процедура са останали неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

В аргументацията си Радев казва, че е недопустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата "по изключение".

"На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", отбелязва също така той.

Както "Банкеръ" вече писа, текстовете бяха приети от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Одобрените контракти са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване. Договорите са на стойност 1.256 млрд. долара, като сумата следва да бъде платена накуп и авансово, след като правителството не успя да склони Вашингтон за разсрочено плащане. Изтребителите се очаква да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора.

От прессекратариата на президента уточняват, че поради голямата обществена значимост на този въпрос Радев ще направи изявление за медиите след държавното си посещение в Хърватия - на 24 юли, сряда, в 18.00 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във