Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът пусна промените в Закона за извънредното положение и в бюджета

Президентът Румен Радев утвърди Закона за актуализацията на държавния бюджет и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В промените в бюджета, гласувани от Народното събрание късно в понеделник, са предвидени мерки в подкрепа на бизнеса и хората, останали без работа заради противоепидемичните мерки. За целта лимитът за нов държавен дълг през тази година се увеличава до 10 милиарда лева. 

Депутатите  промениха финансовата рамка на страната заради кризата с коронавируса. Актуализацията на бюджета предвижда увеличаването на разходите за фонд "Безработица" на 1 млрд.лева. Залага се и нов дефицит. Прогнозата е за 3.5 млрд.лв. Със 700 млн.лв се капитализира българската банка за развитие, за да се подпомогнат хората и бизнеса.

В извънреден брой на "Държавен вестник" ще бъде обнародван и указът за промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 

По-рано през деня правосъдният министър Данаил Кирилов не изключи възможността държавният глава да наложи вето. Самят Радев ден по-рано не даде отговор на този въпрoс, като само уточни, че чака поправките и едва след като неговият екип се запознае с текстовете, ще вземе решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във