Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът призова за съвременна национална детска болница след обществен консенсус

"С обединяването на усилията на всички – и педиатри, и родители, и общественици, можем да намерим най-точната формула за изграждането на национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, така че обществото да е убедено, че държавата прави най-доброто за своите деца." Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Според президента изграждането на многопрофилното педиатрично лечебно заведение ще даде ясен знак на гражданите готова ли е държавата ни да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис с качеството на детското здравеопазване.  

"Споделям убеждението, че националната детска болница не е просто сграда или само обект с национално значение. Тя е преди всичко общественозначима кауза за бъдещето на българските деца и на България“, подчерта Радев.

Държавният глава отбеляза, че България е единствената страна в Европейския съюз, която няма обособена детска многопрофилна болница и решението да се изгради такова лечебно заведение у нас е важна стъпка.

"Но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство", добави той, изтъквайки, че е необходим диалог, прозрачност и още на най-ранен етап да има публичност при реализирането на проекта във всичките му фази. Това ще даде възможност да се прецени дали предварителното задание отговаря на всички стандарти за съвременно здравеопазване като функционалност, като медицински,  технологични и архитектурни изисквания.

"Разчитам срещата ни да допринесе за диалог и широк обществен дебат за обединяването на усилията между българската общественост и ресорните министерства, така че да намерим заедно най-доброто решение", каза още президентът.

По думите на Румен Радев, петицията, инициирана от гражданската инициатива "За истинска детска болница", с искане за модерна и високотехнологична национална педиатрична болница, и подкрепена от 18 000 души, е ясен знак за високия обществен интерес, както и за притесненията на родители и медици, които следва да се отчитат от правителството при анализа за потребностите на децата, техните родители и лекарите.

От Националната гражданска инициатива изразиха опасения за функционалната непригодност на съществуващата конструкция, която не покрива съвременните стандарти. Проектът не отговаря на редица нормативни документи, заявиха от организацията. Те посочиха, че ако ресорното министерство не спре обществената поръчка, ще обжалват процедурата в Съда в Страсбург.

"За нас е важно здравето на децата, както и в дългосрочен план какъв тип здравеопазване ще имаме за децата в България", заяви Георги Богданов - изпълнителен директор на Националната мрежа за децата.

Според арх. Петкана Бакалова проектът не отговаря на съвременните изисквания, а поръчката в този й вид категорично не може да гарантира качество на сградата и на здравеопазването в нея.

За да се създаде една болница, първо трябва да се подготвят кадрите и законовите постановки за функционирането й, а едва след това тя да се изгражда, отбеляза педиатърът д-р Адил Кадъм, която е член на организацията. Тя констатира, че в настоящия проект липсват малки, но ключови отделения в болницата, липсват и условия за психологичния комфорт на децата. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във