Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът призова за по-активен диалог между България и Украйна

На среща с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко президентът Румен Радев призова за по-активен двустранен политически диалог между двете страни и възобновяване на заседанията на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. По време на срещата на "Дондуков" 2 президентът подчерта, че народите на България и Украйна споделят дълбоки исторически, културни и духовни връзки и институциите в двете държави следва да обединят усилия за внасянето на нова динамика в тяхното развитие и задълбочаване.

И България, и Украйна споделят общ интерес от реализацията на редица проекти в икономиката и инфраструктурата, бе посочено по време на разговора. Възможност за разширяване на партньорството дават и инструменти на Европейския съюз като Дунавската стратегия, чрез по-активното участие на Украйна. През последните години нараства интересът на украинските граждани за работа и туризъм у нас, като страната ни е посетена от 470 000 украинци през миналата година.

България очаква да бъде запазена административната и функционална цялост на историческия Болградски район при провеждането на административно-териториалната реформа в Украйна, подчерта още на срещата Радев. Държавният глава открои големия интерес на страната ни за всестранно развитие на връзките със сънародниците ни в Украйна за запазване на техния език, национална идентичност и култура. Посланик Москаленко увери от своя страна, че целостта на Болградския район няма да бъде засегната от административната реформа в страната и историческият район ще бъде съхранен.

Посланикът изрази и признателност за принципната и последователна подкрепа на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във