Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът призова политиците да не се правят на лекари

Държавният глава Румен Радев е в Плевен, за да се запознае със ситуацията около коронавируса в града. Президентът се срещна с кмета на Плевен Георг Спартански. "Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство. Аз съм убеден, че имаме и капацитета, и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб", каза президентът след срещата с кмета.

Според Радев голямото натоварване е върху общините. Той съобщи, че е мобилизиран целият медицински потенциал на плевенската община. "Важно е и да няма прекъсване в производствената дейност", подчерта той.

Държавният глава уточни, че мерките са ясни, но не трябва политиците да се правят на лекари и обратното. "Трябва да се спазват указанията на щаба, те са ясни, но държавата с всички възможни ресурси трябва да помага. Самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижата за възрастните хора, трябва да се грижим за тях", допълни Радев.

На въпрос на журналистите защо не е демонстрирал такова поведение и на Шипка на 3 март, държавният глава отговори, че сега вече има ясни препоръки на щаба, докато тогава такива все още не са били разпоредени. И допълни, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал. "Те са в момента хората, които ще ни изведат от тази криза. Това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници", изтъкна президентът.

Той призова да не се всява паника, да се избегнат страховете, да не се прекъсва общественият живот, за да не доведе това до парализа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във