Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът призова партиите да заложат на принципни коалиции и разграждане на "модела КТБ"

България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си от трибуната на Народното събрание, минути след като беше ударен първия звънец. Държавният глава призова народните представители да не позволяват ерозирането на доверието в парламентарната демокрация. "България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не", подчерта той. Според него решението е в стриктното спазване на правилата и разделението на властите.

Президентът приветства демонстрирания от партиите нов подход на преговори след изборите и изразява надежда той да не бъде загърбен след сформирането на правителството. "Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България. Важно е да постигнем ново ниво на политическа и институционална стабилност. Затова партиите трябва да заложат на принципни и работещи коалиции, да загърбят партийните интереси и боричкания", призова той. Според него търсенето на компромис не е слабост, а именно сега, когато в Народното събрание има осем партии, всяка една от тях трябва да акцентира върху способността си да намира компромис.

"Българските граждани искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазване на правилата от всички. За 25 години в България израстна ново свободно поколение, което се превърна в безжалостен коректив на всеки, който схваща политиката като серия от демагогски обяснения пред отбрани медии", заяви още Плевнелиев.

Президентът призова депутатите да работят за спешни реформи в основните обществени сектори и за разграждане и осветляване на "модела КТБ". Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи още много години напред, предупреди държавният глава. Той настоя и за спешна актуализация на бюджета, за да не се блокира икономиката на страната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във