Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът приветства отпадането на мораториума за нови лекарства

Президентът Румен Радев приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Държавният глава призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

Тази сутрин парламентът прие единодушно отпадане на мораториума НЗОК да плаща за нови лекарства през 2018 г. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във