Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът пристигна в Мадрид, в делегацията са Заков и Генчовска

Президентът Радев и българската делегация при пристигането на летището в Мадрид за срещата на НАТО.

Президентът Румен Радев пристигна в Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО. В българската делегация са и министрите в оставка на отбраната и на външните работи – Драгомир Заков и Теодора Генчовска. В испанската столица вече са и лидерите на 30-те държави-членки на Алианса.

В първия ден от срещата на върха лидерите на държавите от НАТО, както и президентът Радев са на гала вечеря с домакин испанския крал Фелипе VI.

При строги мерки за сигурност започва срещата на върха на НАТО в Мадрид. Въздушното пространство над испанската столица беше затворено специално за самолета на американския президент Джо Байдън, а в кортежът му има над 70 автомобила. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше посрещнат от испанския премиер Педро Санчес. 

„Срещата в Мадрид ще е крайъгълен камък за НАТО. Ще договорим нова стратегическа концепция, която ще бъде пътна карта за Алианса в един по-опасен и непредсказуем свят. Ще договорим фундаментална промяна в нашите възможности за възпиране и отбрана с повече сили за бързо реагиране, с предислоциране на оборудване. Ще договорим и Пакет от помощи за Украйна за да може да продължи да се самоотбранява и се надяваме да направим прогрем по присъединяването на Швеция и Финландия“, заяви Столтенберг.

В новата концепция на НАТО се очаква Русия да бъде посочена като основна заплаха, а Китай не е считан за враг, а пакта има опасения от близките отношения между Москва и Пекин, допълни Столтенберг.

А вчера стана ясно, че броят на силите за бързо реагиране ще се увеличи от 40 000 на 300 000. В първия ден се проведе и публичен диалог, посветен на климата. НАТО си постави цел да съкрати парниковите емисии от цивилни и военни дейности с най-малко 45% до 2030-та година и да бъде въглеродно неутрална до 2050-та година, обяви Столтенберг. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във