Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът предлага свои проекти по Плана за възстановяване и устойчивост

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Държавният глава посочи, че няма да прави анализ на проекоплана, защото споделя изказаните в рамките на общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. И добави, че в обществото ни има амбицията и капацитета този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите на Радев, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъсква с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане са били изключително кратки. То приключи на 29 ноември, а планът ще бъде внесен окончателно в Европейската комисия на 30 април следващата година. В този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги променя и това ще става извън общественото обсъждане. "При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти", опасява се държавният глава. Затова от президентството са решили да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план.

"Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и не пресечем злоупотребите, както с национални, така и с европейски средства", подчерта Румен Радев.

Той изтъкна и че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година, когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България, за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, уточни държавният глава.

"Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, правителство, което няма да взима решения за изключително кратко време – в рамките на минути – за милиарди, без достатъчно обосновка", каза още Радев.

Петте представени проекта са: Изграждане на Национален център за наблюдение, контрол и управление; Изграждане и развитие на Мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации; Разширение на ВЕЦ и ПАВЕЦ мощностите и пълноценно използване на геотермалната енергия за балансиране на електроенергийната система; Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност и Създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).

Facebook logo
Бъдете с нас и във