Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът покани китайски предприятия да инвестират в България

Президентът Румен Радев покани представителите на държавните предприятия в Китай да инвестират в България. "България има важно геостратегическо положение, което не трябва да се подценява", посочи държавният глава, който очаква повече китайски инвестиции у нас.

По думите му България е изключително важно звено от инициативата "Един пояс, един път"и ние трябва да се борим това стратегическо място да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре.

Президентът е разговарял и с губернатора на китайската провинция Хъбей Сю Цин. "Разбрахме се с губернатора да разработим конкретен план, в който съвместно да идентифицираме области и проекти от взаимен интерес и да намерим начин те да се реализират в определени срокове - транспортна инфраструктура, енергетика, автомобилостроене, зелена енергия, селско стопанство, ай ти-технологии", каза българският държавен глава.

Идеята България да работи по конкретни проекти с ръководството на провинция Хъбей ще бъде обсъдена и на утрешната среща на Радев с китайския президент Си Цзинпин. "За мен е много важно да отворим вратата за китайските инвестиции на високо политическо ниво", отбеляза президентът.

Във втория ден от посещението си в Китай президентът Румен Радев направи изказване на Световния икономически форум в Далян, известен като "Летния Давос". Североизточният пристанищен град е домакин на форума от 2007 година по инициатива на основателя на Световния икономически форум в Давос проф. Клаус Шваб.

Събитието откри китайският премиер Ли Къцян. Той отбеляза стабилния ръст на китайската икономика за първите шест месеца на 2019 година и ниските нива на безработица. Властите в Пекин ще продължат да се фокусират върху икономическото развитие, осигурявайки стабилност. В свят на дълбока взаимна зависимост, в момента никоя страна не може да осигури развитието си в изолация, подчерта Къцян.

"В светлината на забавящия се глобален растеж смятам, че трябва да съживим духа на сътрудничеството, тъй като сме партньори или пътници в една лодка. Рисковете пред глобалната икономика растат. Наблюдава се забавяне в международната търговия и инвестициите. Нараства протекционизмът. Увеличава се несигурността и дестабилизиращите фактори. Всички трябва да вземем проактивни мерки, за да се справим с тях", посочи той.

Президентът Румен Радев ще направи изказване на форума в рамките на сесията-диалог между китайските държавни предприятия и българската власт. Той ще се срещне с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос. От 2007 г. "Летният Давос" се провежда всяка година, последователно в град Далян и град Тиендзин, през септември. Идеята за подобна годишна среща на бързо развиващи се компании, наречени "новите шампиони", е издигната от професор Клаус Шваб през 2005 година.

По-късно президентът Радев ще отпътува за Пекин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във