Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът подкрепи Кристалина Георгиева за ООН

Президентът Росен Плевнелиев призовава всички български политици да подходят отговорно към новата българска кандидатура за генерален секретар на ООН, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара. Това се казва в становище на държавния глава, разпространено след като правителството реши да издигне за поста еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Президентът обяснява, че компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Самият той е бил запознат с анализа на Министерския съвети преценката му за шансовете на възможните български кандидатури. Президентът споделя аргументите на правителството.

След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат, е мнението на Плевнелиев. Той напомня, че отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН, е огромна, защото е отговорност и към региона на Централна и Източна Европа. Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара.

Държавният глава посочва, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока, призовава той. Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика, отбелязва държавният глава. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения, предупреждава той.

Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от досегашния български кандидат Ирина Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева. Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех, пожелава президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във