Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът отличи Детския хор на БНР по случай 60-годишнината му

S 250 4991ff83 c62d 4ad9 9b9e b57779cc07bd
S 250 d45683f3 2a1c 4e70 9a7c 48cb1871d3c5

Президентът Румен Радев удостои днес Детския хор на БНР с плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Отличието е за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината на Детския радиохор.

Детският радиохор на Българското национално радио е национално културно съкровище със славна история на българската и световната сцени. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои хора с плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Отличието е за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината на Детския радиохор на БНР. Събитията, посветени на годишнината, се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Признанието за Детския радиохор е и награда за българския талант и дръзновение, дали духовен простор на няколко поколения българи, изпълнили ни с национална гордост и превзели престижни сцени на няколко континента, заяви държавният глава.

Румен Радев се обърна с думи на признателност към хора и неговото ръководство за гордостта, която носи на българското общество талантът на младите изпълнители и за тяхната отдаденост на музиката и на България: „Двама български диригенти от световна величина и различни поколения трудолюбиви и талантливи български деца създадоха един вълнуващ и уважаван символ на българската музикална култура. Още със своето начало под ръководството на академик Христо Недялков хорът започна своята славна история и на българската, и на световната сцени. Екипът и маестра Венеция Караманова не само съхраниха тези богати традиции и тази висока класа, но и добавят непрекъснато нова енергия, нови амбиции, нови интересни изпълнения и нови приятели на България навсякъде по света“, каза още държавният глава.

„За да отстоявате името на България, трябва непрекъснато внимание, грижи и подкрепа от българските институции. Това е кауза не само за ръководството на Българското национално радио, а и за цялото ни общество“, подчерта президентът.

От името на детския радиохор маестра Венеция Караманова прие отличието и припомни колко много известни имена на таланти той е дал на българската оперна сцена. „Приемам наградата от името на поколения талантливи български деца, които разнесоха славата на България и спечелиха приятелство и авторитет за страната ни чрез красивата българска песен“, заяви  тя.

Събитията, посветени на годишнината, се провеждат под патронажа на държавния глава, посочи диригентът маестра Венеция Караманова.  „Много се радвам, че тази година влезнаха наши изпълнения в учебниците по пеене. В хора има деца от втори клас до завършване на своето средно образование. Над 160 пиеси в момента са в употреба за един сезон и половина. В нашия творчески лист попадат над 800 произведения, които са минали през гласовете на децата. Целият труд е, за да отидем на сцена и там на сцената трябва да кажем всичко, каквото искаме да кажем“, обясни тя.

Детският радиохор ще отпразнува своя юбилей на 30 юни в зала 1 на Националния дворец на културата от 19 часа под диригентството на Венеция Караманова, клавирен съпровод Светлана Ананиевска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във