Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът отказа да се срещне с представители на управляващата коалиция

Няма как да отида на среща, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Така президентът Румен Радев отговори на въпроса ще се срещне ли с представители на управляващата коалиция, за да изяснят казуса с освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Такава покана за среща към държавния глава отправиха днес лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

"Аз мисля, че вече съм пределно ясен в това, което отговорих. Разбрах, че съм поканен на среща, на която няма как да отида, разбира се, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган. Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено – съгласуването на това предложение", каза Радев, цитиран от БНР.

Управляващите поискаха да се срещнат с президента, за да обсъдят защо не подписва указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов. Той е предложението на кабинета за нов вътрешен министър. Мотивите на президента да не подпише указа са, че не е проведена съгласувателна процедура, каквато се изисква в такива случаи. Намеренията на управляващите са оставките в кабинета да бъдат гласувани в четвъртък и дотогава да има подписан президентски указ.

"В случая ние предлагаме на президента Румен Радев да направим среща, в която да се изяснят всички обстоятелства, свързани с освобождаването на Младен Маринов като главен секретар. Кое точно не е съгласувано? Какви точни мотиви се искат? Всичко това ние сме готови да го представим, за да няма съмнения у президента, че нещо се върши през неговата глава или извън неговото съгласие", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във