Банкеръ Weekly

Общество и политика

Президентът отказа да прерайонира страната

Президентът няма правомощия, а администрацията му няма капацитет за определянето на новите избирателни райони. Това заяви Румен Радев на 15 юни във Варна по повод идеята на ГЕРБ той да определи новите едномандатни райони при мажоритарен вот.

"Нека депутатите, които предлагат такова едно райониране да свърши президентството, да не бягат от своята отговорност. Това би означавало, че те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и, разбира се, трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в конституцията и не мисля, че с този закон трябва да се променят правомощията на президента по конституция", коментира Румен Радев.

Той се спря и на исканата от някои политически сили оставка на съветника му Пламен Узунов, който беше и служебен вътрешен министър. В социалната мрежа излязоха негови снимки, на които се е дегизирал като Хитлер. "Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма. Напротив. Мисля, че г-н Узунов много ясно обясни обстоятелствата по този случай", каза държавният глава. Няколко дни по-рано Узунов посочи, че става дума за новогодишен маскарад през 2003-а, който си устроили девет празнуващи семейства. Тогава му се паднала униформата на медицинска сестра, но не му станала, затова се направил на фюрера.

Припомняме, че заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев беше освободен светкавично от премира Борисов, след като в публичното пространство се появи негов фотос, на който поздравява "по хитлеристки" восъчни фигури на нацисти в парижки музей. Военният министър Красимир Каракачанов пък отказа да отстрани шеф на дирекция в министерството, който се беше снимал пред немски танк, също с изпъната напред ръка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във