Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът очаква от ”Локхийд Мартин” финансова предвидимост

България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на Военновъздушните сили, заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с директора за бизнес развитие на ”Локхийд Мартин” Ранди Хауърд. Предвиденото в рамковото споразумение индустриално сътрудничество в областта на високите технологии също беше сред акцентите на разговора. 

На срещата държавният глава посочи, че българските Военновъздушни сили следва да разполагат с многофункционален самолет с пълен пакет способности и необходимото оборудване, които да позволяват неговата надеждна поддръжка и пълноценно обучение на българските пилоти. Пълнотата на пакета наземно оборудване и въоръжение, както и спазването на сроковете за доставка са от ключово значение за оперативните способности на българските въздушни сили, заяви още Румен Радев.

Ранди Хауърд подчерта, че ”Локхийд Мартин” ще изпълни заложените в договора срокове за производство и доставка на F-16 за страната ни. Той увери и че България ще получи многофункционални самолети със съвременни отбранителни способности, а компанията ще търси финансови буфери в споразумението, за пълноценната поддръжка на самолетите и тяхното оборудване, както и за постигане на търсените от България способности.

Както "Банкеръ" писа, по време на срещата на членове на Американската търговска камара в България с правителството, посветена на двустранните отношения между България и САЩ, премиерът Бойко Борисо изтъкна, че кабинетът не се е изкушил да купи по-евтини F-16 от Израел, но армията заслужавала най-доброто. "Обвиниха ни в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Имал съм срещи, разговори с Тръмп, с шефа на департамента, със заместник-главния секретар Съливан. И винаги сме поставяли геостратегическата ориентация на България на единственото място, в единствената реалност. Никога, по никакъв начин, не е ставало дума за нещо, близко до лобизъм", категоричен бе министър-председателят и добави, че всички съседни държави имали F-16. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във