Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът: Номинацията за еврокомисар ще е Кристалина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още на първото си заседание служебният кабинет ще номинира за еврокомисар Кристалина Георгиева.

"Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност", каза държавният глава.

Сред приоритетите му Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с ЕС, България в НАТО 2020, подготовката за влизане в банковия съюз. "Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо", каза президентът.

По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и и такъв подход не може да се очаква от служебното правителство.

Той разкритикува 42-то НС. По думите му то е останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му.

"Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес", категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев заяви, че ревизия на бюджета ще има и тя ще бъде изготвена и внесена от служебния кабинет още в първите дни на 43-то НС.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като критична. По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация, изтъкна той.

Плевнелиев изреди и редица задачи на служебния кабинет - в образованието, правосъдието, за работещо електронно правителство.

Утре президентът ще разпусне с указ 42-то НС и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната, обяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във