Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът няма да налага вето върху отпадането на машинното гласуване

Президентът Румен Радев няма да налага вето на новите изборните правила, с които отпада машинното гласуване за местния вот през октомври. Указът на държавния глава за обнародване на промените в Изборния кодекс е подписан днес. 

На 24 юли депутатите приеха, че на предстоящите местни избори ще се гласува само с хартиени бюлетини. Това окончателно реши мнозинството в Народното събрание с прокараните на второ четене промени в Изборния кодекс. Гласуването в зала бе 129 гласа "за", 69 "против" и 1 "въздържал се".

Предложението бе внесено и прието с гласовете на ГЕРБ, а от БСП оспориха аргументите им. Първоначалната идея на управляващите от ГЕРБ бе машините да отпаднат и на парламентарни избори. Това обаче не се случи и под натиск от ДПС бе прието на президентски, парламентарен и европейски вот да се гласува единствено с машини, освен в секциите, където избирателите са под 300, тези в болници и социални домове, както и на кораби. В тези секции ще се гласува с хартиена бюлетина.

От движението дават заявка, че веднага след вота за местна власт през есента ще инициират нови промени в изборното законодателство. И ще настояват за въвеждане и машинно преброяване на хартиените бюлетини в секциите, в които ще има вот с такива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във