Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕДОУМЯВА ЗА СКЪПИТЕ ИЗБОРИ

Георги Първанов разкритикува обявените от правителството разходи за провеждане на кампанията за предстоящите избори на президент и вицепрезидент. В своето слово пред учредителите на инициативния комитет, който на 25 август в НДК официално издигна кандидатурата му за втори мандат, той каза, че е учуден от огромната сума - 22 млн. лв. и че ще поиска информация от министъра на държавната администрация Николай Василев как точно е била изчислена.
Президентските избори не могат да бъдат референдум за или против сегашното управление, отбеляза още Първанов, тъй като тройната коалиция е резултат от парламентарните избори и няма работа в президентската кампания. Едновременно с това той обеща, че в името на предизборни цели няма да върви на безпринципен сблъсък с кабинета.
В първото си официално изявление като кандидат за втори мандат Георги Първанов апелира да не се зачерква идеята за голямата коалиция. Според него и след следващите парламентарни избори, независимо какви ще са и кога, интеграционният модел отново ще е актуален и отново ще трябва да се работи за формиране на многостранна коалиция. Това че преди една година коалицията нямаше алтернатива и беше условие за стабилност, не може да е алиби за партизирани решения, за отказ от предизборни ангажименти или за мудност в преодоляването на корупционни практики, изтъкна държавният глава.
Първанов, който спечели предишните президентски избори като лидер и кандидат на БСП, сега се кандидатира като независим, аргументирайки се, че президентът не бива да е заложник на вътрешнопартийни различия и кризи. Избраният от нас път за участие в изборите е чрез инициативен комитет и ние ще търсим начин за съчетаване на гражданското с политическото начало, бяха думите му.
Инициативният комитет от 59 души е почти изцяло съставен от български учени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във