Банкеръ Daily

Преподавателят по конституционно право Наталия Киселова:

Президентът не може „да отмени“ изборите

„Имам чувството, че се готвим за президентски, а не за парламентарни избори.“ Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Президентът не може „да отмени“ изборите. Той има право да определи измежду няколко дати“, поясни доц. Киселова, визирайки коментара на премиера Бойко Борисов от вчера, докато Румен Радев провеждаше консултации с медицински специалисти.

На първата консултация пре държавния глава вчера здравният министър Костадин Ангелов според Киселова е бил като „отличник, който не си е написал домашното, когато отива на изпит“, а здравните експерти говорели „общи приказки, които по принцип знаем“.

Наталия Киселова обърна внимание върху липсващата информация как ще се приложат противоепидемичните мерки в етапите от изборния процес след насрочването на изборите. Тя посочи събирането на подписи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети, проявите от предизборната кампания, разнасянето на материалите в предизборния ден, как ще са оборудвани членовете на секционните комисии, как бихме гласували машинно, как ще се организира гласуването в лечебните заведения и как ще гласуват карантинираните.

Юристът очерта два варианта – първи, при който провеждаме изборите за Народно събрание, запазвайки сегашната заболеваемост, „нещо като плато“, и втори – с по-висока заболеваемост.

Относно удължаването на срока на личните документи Наталия Киселова заяви, че също има неясноти, защото по сегашните правила хората с документи с изтекъл срок не биха могли да гласуват. Тя обаче призова "да не правим резки движения с промени в Изборния кодекс".

28 март не е подходяща дата заради смяна на времето и климатичните особености, смята Киселова. Според нея датата на вота трябва да бъде преди Великден и Гергьовден, „защото тогава не можете да спрете хората да се събират“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във