Банкеръ Daily

Политологът Борис Попиванов:

Президентът не иска да се хареса, а да предложи алтернатива

С падането на нивото на политическото говорене, парламентът през последните години като че все повече излиза от ролята си на основна представителна институция, където би трябвало да се противопоставят и консолидират интересите, свързани с развитието на страната. Нормално е да има политически „престрелки“, но Народното събрание все повече се превръща в политически театър. Шоуто надделява над парламентаризма.

Това коментира пред Радио София политологът Борис Попиванов. „Не можем да имаме устойчива демокрация, ако хората не виждат и не вярват, че институциите вършат някаква работа", допълни той.

Заявката на президента Румен Радев за втори мандат безспорно беше силен акцент от отминаващата седмица и тя предизвика редица коментари, посочи политологът. Според него напрежението между институциите едва ли ще се уталожи скоро, имайки предвид наближаващите избори. Още повече, че има съществени различия по фундаментални въпроси и теми на политическата система между премиера и президента.

„Институциите да работят в единство, според премиера Борисов, значи да работят съгласно това, което той казва. В историята ни няма друг президент, който толкова много и последователно да е атакуван от управляващите и от близки до тях медии и анализатори. Напрежението до голяма степен е обусловено от желанието президентът да бъде изтласкан от голямата политическа игра. Изглежда като неудобен за управляващите. Каквото и да направи или каже, то ще се разглежда като нещо недопустимо“, обясни Попиванов. Като пример за това той посочи датата за изборите – „все беше неподходяща“.

По думите на политолога след като няма полезен ход, президентът не се старае да се хареса на премиера, а да очертае хоризонт на алтернативата на сегашния модел.

Относно изборите Попиванов изтъкна, че обстановката е нетипична (заради епидемията) и може много бързо да настъпят промени в нагласите, предпочитанията на хората и съответно – на постижимите електорални проценти на партиите. Кампаниите също ще са по-различни от друг път.

"Има нови политически субекти, но за някои от тях имаме впечатления – тези, които са с лидери Мая Манолова или Цветан Цветанов, например. Партията на Слави Трифонов („Има такъв народ“) не се е явявала на избори и е трудно да се предвиди подкрепата за нея от страна на почитатели или привърженици. Със сигурност няма да бъде всепомитаща сила на политическата сцена, каквито бяха при появата си НДСВ и ГЕРБ", отбеляза още Борис Попиванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във