Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът не е на висотата на очакванията, смята Иван Костов

"Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал. Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин. Институционалната криза само пречи на самите институции да работят." Това заяви бившият министър-председател Иван Костов.

Според него президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат това, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората, както влияе безработицата или реалният ръст на икономиката.

Бившият премиер посочи, че активните действия на главния прокурор Иван Гешев могат да доведат до нарушаване на още повече човешки права и свободи, от което да последват нови осъдителни присъди срещу България, което "ще легне на плещите на българските данъкоплатци".

Във връзка със сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Костов се учуди, че Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС и е другият глас от СРС-тата. "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията", каза експермиерът пред БНР.

По думите му гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени, защото държавният глава не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права. "Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки", смята бившият министър-председател.

Според него отговорът на Радев със снемане на доверието от правителството е "блъснало" дебата в друга посока. Въпросите вече са какво ще прави президентът, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП.

"Това, че съдия от спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ, че получава забрана да посещава Съединените щата заради корупция, е сигнал за "гнили ябълки" в тази система", констатира бившият премиер и добави, че очакванията след изявлението на посланик Херо Мустафа са, че ще бъдат посочени още хора. Костов изрази очакване това да има възпиращ ефект и да създаде респект към правосъдните органи.

"Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало", отбеляза бившият премиер във връзка с отлаганата съдебна реформа в страната и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във