Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът назначи нов началник на НСО

Със свой указ държавният глава Румен Радев освободи бригаден генерал Красимир Станчев от длъжността началник на НСО, считано от 31 юли. С друг указ президентът определи зам.-началника на Националната служба за охрана - полковник Емил Тонев, да изпълнява правомощията на началник на службата.

На 22 юли Министерският съвет прие решение, с което дава съгласие Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана. 

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка на 10 юли. В позиция на  НСО се казва, че охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ.  Допълва се още, че въпреки обещанията не са били направени промени в закона, за да стане службата по-ефективна. В позицията беше написано още: "Името на Националната служба за охрана, и служителите ѝ многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството."

Малко преди оставката да стане факт, ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха предложение за промени в закона за НСО. Поводът - скандалът с гардовете на Ахмед Доган на плаж "Росенец"  По-късно за същото настоя и президентът Румен Радев и поиска оставката на началника на Националната служба за охрана  с друг аргумент - желанието на НСО да ограничи достъпа по суша и вода до парк "Росенец". 

С промените в закона за НСО единствено началникът на службата ще може да определя кой и как да бъде охраняван. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във