Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за съдия в Конституционния съд. Министър на правосъдието става сегашният заместник-министър Иван Демерджиев. "Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист", подчерта държавният глава за назначението на Янаки Стоилов.

На 15 ноември изтича 9-годишният мандат на трима от конституционните съдии - на председателя на съда Борис Велчев, който бе назначен от президента, на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. Едва през февруари 2022 г. изтича мандатът на избрания от парламента Гроздан Илиев.

Предстои своите назначение да направят двата върховни съда - ВАС и ВКС. За 4 ноември е свикано Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) за избор на конституционен съдия.

След конституирането си номинация трябва да излъчи и Народното събрание. Дори и парламентът да се затрудни в избора на член на КС заради политически спречквания, съдът ще може да работи нормално, тъй като решенията се вземат с мнозинство от 7 или 9 души. След като върховните съдии попълнят своята квота, в КС ще има 10 съдии. 

Кой е професор Янаки Стоилов

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право. Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Професор по Теория на правото и ръководител на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай. Автор на десетки научни публикации в български и чуждестранни правни издания. Член на редколегиите на български и чуждестранни списания.

Народен представител в VII-то Велико народно събрание, в което е секретар на Комисията за изработване на проект на конституция. Народен представител в няколко парламента. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание, Председател на Комисията по външна политика в 42-ото Народно събрание. Бил е ръководител и член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Интерпарламентарния съюз.

Член на НС на БСП.

Иван Дерменджиев поема правосъдното министерство

Иван Дерменджиев е "юрист с авторитет и позиции", който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър, каза президентът Радев по адрес на новия служебен правосъден министър.

Демерджиев е роден през 1975 г. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От октомври 2001 г. е адвокат, вписан в  Адвокатска колегия – Пловдив. От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев. От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия  – Пловдив. А от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е секретар на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия  – Пловдив.

От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на Адвокатска колегия – Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във