Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът настоява за по-тежки наказания за корпоративния и купения вот

Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори. Това каза президентът Румен Радев по време на свикана от него среща с представители на Централната избирателна комисия, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година. Президентът посочи, че е получил подробни доклади от МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка с проведения вот.

"Благодаря на усилията на всички институции, най-вече на ЦИК. Още с встъпването си в длъжност трябваше да организира избори и за Европейски парламент, и местни избори, както и да въведе машинно гласуване", посочи държавният глава. Радев очаква на следващ етап по въпроса да се направят консултации и с политическите партии.

"Целта на днешната среща е на институционално и експертно ниво да идентифицираме проблемите, анализираме причините и да чуя вашето предложение за промени, чрез които да се отиде към подобряване на изборния процес. Следват консултации с политическите партии. Трябва със съответните промени да постигнем по-добри избори за цялото общество. Когато говорим за честни избори, на всички е ясно, че в демократичния свят няма правила, които да водят към идеални избори – такива няма", добави още Радев.

Президентът припомни мнението на председателя на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, според когото причината за недействителните бюлетини е отбелязването на преференциите.

"Спасението тук е машинният вот. Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромно значение е какво означава недействителна бюлетина и каква е причината - невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. В YouTube се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни", подчерта държавният глава.

По думите му след провелите се местни избори трябва да се извлекат сериозни поуки и да се предприемат енергични действия, тъй като парламентарните избори съвсем не са далеч във времето. Радев определи броя на недействителни бюлетини за общински съветници като неприемлив за "една нормална европейска държава".

Президентът изтъкна и че социологическите агенции и медиите "нарушават поголовно закона" по времена избори, затова трябва да има по-голяма тежест на наказанията за корпоративния и купения вот. "Дали е съзнателно, или не, има огромни разминавания в екзит пола с действителността, а това влияе на гласа на хората. Това е недопустимо и тук трябва да има сериозна реакция", отбеляза той.

"Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията - и административни, и като криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията", каза президентът.

"Трябва да се отворят достатъчен брой чували и да се вземат законови и организационни мерки, сигурен съм, че можем да свалим този процент на недействителни бюлетини", каза председателят на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. По думите му за местните избори са били изнесени много грешни данни, а нямало разлика в недействителния вот при изборите през 2015 г. и тази година. "През 2015 г. процентът е 8,7 % и 14 % за общински съветници, 2011 г.  – 5,7 % недействителни, а за съветници - само 6 %. Има странен скок между 2011 и 2015 г. Една от хипотезите е, че хората не се оправят с преференциите" допълни председателят на "Информационно обслужване".

Той обобщи данните, като посочи, че най-малко недействителни бюлетини има в София – 5 %, а най-много във Видин – 23 %, във Варна – 11 %, в Кърджали – 14 %, под средния за страната. в Монтана – 21 %.

Във връзка с предложението на президента за наложително въвеждане на машинното гласуване Константинов отбеляза, че по последни проучвания 24 % от българите не са използвали интернет, което по думите му, няма да им позволи да се справят с този начин на гласуване. "Част от българските избиратели не са ползвали компютър. Когато правим някакви хубави предложения, е хубаво да знаем това", добави професорът.

На тези реплика държавният глава отговори, че по-скоро вижда машинното гласуване като работа с банкомат, която всички добре познават и че използването на интернет няма общо с процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във