Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът наложи вето върху Закона за военното разузнаване

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за военното разузнаване. Държавният глава отхвърли промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба "Военна информация". Според действащия закон за шеф на службата може да бъде избиран само кадрови военен.

Промяната не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, пише в становището си Радев. Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ѝ задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

Създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет, се посочва още мотивите на президента. Военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на Република България и се осъществява с цел добиване, обработване и предоставяне на разузнавателна информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност. В съвременните предизвикателства, при които информационното осигуряване е критично условие за ефективното изпълнение на задачите, е важно да бъде последователно проведен принципът на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност, залегнал в чл. 5, т. 4 от Закона за военното разузнаване. В този контекст изискването ръководителят на службата "Военна информация" да е военнослужещ, е важна гаранция не само за централизацията, но и за изпълнението на основните задачи на Службата, уточнява Радев.

Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата за управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността, гласи изявлението на главнокомандващия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във