Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът наложи вето върху част от измененията в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето върху част разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Мотивите на Радев са, че промените се правят месеци преди изборите, без дебат и реална оценка, а самите изменения създават предпоставки за хаос в изборния ден и манипулация на резултатите в полза на управляващите.

"Трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация. От тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията", заяви държавният глава в обръщение към нацията.

Според него "посегателството върху Изборния кодекс" от страна на управлението цели избягване от политическата и правната отговорност за многобройните скандали, белязали последните години.

"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане на хартиен и на машинен вот, и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите. Прехвърлянето върху ЦИК на решенията и отговорността да определя дали да се наемат, или закупуват машините на практика означава бягство от отговорност на парламента при положение, че в Конституцията ясно са указани разпоредби и се вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“ АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция", посочи Румен Радев.

Президентът припомни, че винаги е подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, но отбеляза, че това трябва да се случва при ясни правила и без противоречие с Конституцията. По думите му отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт.

"Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнение в честността на изборите и за тяхното оспорване. Не мога да подмина и да не обърна внимание на факта, че промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите, без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие, са пример за непредсказуемост на държавната власт и държавното управление и отблъскват гражданите от дебата", подчерта Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във