Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Държавният глава Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредно положение.

"Ще наложа вето на част от закона и ще го върна за преразглеждане. Кредитът на доверие трябва да се използва рационално. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор", заяви Радев в изявление от „Дондуков” 2.

"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура във времена на пандемия и необходимостта на алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. Според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение", каза още президентът.

Радев определи като „крайно рестриктивни” мерките срещу разпространението на коронавируса. И допълни, че те „засилват напрежението и самата криза”. „Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото”, посочи държавният глава.

"В момента в България и по света протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални”, подчерта Радев.

С тези мотиви той поиска от правителството „неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите”. И добави, че битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

В изявлението си на "Дондуков" 2 Радев поиска и "минимизиране на риска от злоупотреба със сила" от страна на въоръжените сили.  „Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава”, категоричен бе президентът.

По-рано днес бизнесът поиска държавният глава да наложи вето на Закона за извънредното положение, приет в петък. Причините – според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредното положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във