Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът награди младежи, постигнали златно и сребърно ниво в Международната награда на херцога на Единбург

Президентът Румен Радев и британският посланик Ема Хопкинс  наградиха младежи, постигнали златно и сребърно ниво в Международната награда на херцога на Единбург - България. "Подкрепям тази програма, защото е мощен инструмент за развитие и самоусъвършенстване на младите хора", заяви държавният глава.

Президентът, който е патрон на престижната награда в България, каза на церемонията на "Дондуков" 2, че я подкрепя, защото в нея те сами решават бъдещето си, вървейки по труден път с предизвикателства и опознавайки по-добре себе си. Защото в програмата младите хора сами поставяли своите цели и задачи и опознавали себе си, развивали качества и умения, за да постигнат тези цели и задачи. Радев каза още, че подкрепя програмата и защото тя е насочена изцяло в интерес на обществото и със знанията и уменията, които младите хора придобиват, те се готвят за утрешния ден и да бъдат полезни и честни граждани.

"Последните два етапа на програмата - сребро и, особено, злато имат и друга важна цел - да развият лидерските умения на тези млади хора", каза Румен Радев, като изрази убеждението си, че те ще продължат да допринасят с лидерските си качества за развитието на своите общности.

По думите му младите хора можели да се чувстват горди от извървения път на преодолени предизвикателства, от това, че са изградили умения и постигнали знания, които ще им бъдат от полза в утрешния ден. Президентът благодари на преподавателите и ръководителите, които продължават да работят всеотдайно с младите хора. Радев благодари и на младежите, които приветства за смелостта да заявят открито целите и амбициите си, като не жалят труд и енергия да ги постигат.

Значки и сертификати бяха връчени на 45 български ученици, които през последните две години са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения.

 Международната награда на херцога на Единбург е водеща младежка програма за личностно развитие и постижения. Тя работи активно в 21 български града с 250 доброволци и над 750 младежи. Международната награда има три нива - бронз, сребро и злато, в които участниците си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни ментори трябва да постигнат за определен период от време. Целта е чрез обучение, квалификация и доброволчество младежите да намерят своето място в общността и живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във