Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът лъже предизборно, твърди Даниел Митов

Даниел Митов и Деница Сачева на пресконференция.

Президентът Румен Радев се опитва предизборно, преди собствените си избори, да лъже всички едновременно, заяви по време на брифинг заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов.

Изявлението е във връзка с изказванията на президента Румен Радев в интервю за БНР. 

"С оглед на интервюто на президента Радев от сутринта, аз специално си направих, извадих две точки, които са много са много важни, да бъдат уточнени. Първо, президентът Радев спомена, когато му бе зададен въпрос защо е скрил декларацията на Б 9 от българските граждани, той започна да разсъждава върху моето емоционално състояние и обясни, че аз съм бил едва ли не афектиран от факта, че той не бил подписал указа за моето посланическо назначение. Пред всички български граждани, на него лично, искам да му отправя следното послание - г-н Радев, много ви благодаря, че не подписахте този указ. Това е една от най-големите услуги, които някой ми е правил в последно време. Аз знаех тогава, както знам и сега, че не отговарям на вашите критерии за посланик, защото нямам картонче за агент на Държавна сигурност. Това първо. Второ - когато нямаш аргументи и нямаш отговори на конкретни политически въпроси, се опитваш да атакуваш лично политическия си опонент и два ли не да гадаеш каква му е личната мотивация", коментира Митов.

Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Президентите на страните от формата Б9 приеха по-рано този месец декларация, с която заклеймиха "саботажите" на Русия на територията на страни от НАТО и посочиха конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България.

"Ще продължаваме да му задаваме въпроса - защо, г-н президент, и до ден днешен криете декларацията на Б 9 и какво целите с това криене? Защо не сте заели все още позиция по случая "Навални"? Защо не сте заели ясна и категорична позиция по разкриването на шпионската мрежа, която е действала в полза на Руската федерация на територията на Република България?", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във