Банкеръ Weekly

Общество и политика

Президентът и управляващите в игра на „Не се сърди човече“ за ЦИК

Държавният глава и управляващата коалиция БСП-ДПС влязоха днес в дуел по повод състава на ЦИК за предстоящите евроизбори. Ще се опитаме накратко да обясним, за какво всъщност става дума в така наречената от Мая Манолова война между институциите за квотите в комисията.

Първи залп даде президентът, който по обяд изненадващо издаде указ за състава на ЦИК, още преди Народното събрание да е приключило дебатите по темата. Очаквано, разпределението в него бе предложеното от опозицията- шестима членове по предложение на ГЕРБ, петима от "Коалиция за България", по един от "Атака" и ДПС, както и по един от НДСВ и "Синята коалиция", които имат евродепутати.

В парламента управляващото мнозинство бе изненадано и след кратка почивка отговори на удара. Депутатите гласуваха ръководството на ЦИК, което е в техните правомощия и направиха така, че опозицията да няма представител в него. Те избраха единодушно за председател на ЦИК Ивилина Алексиева. За главен секретар беше избрана предложената от ДПС Севинч Солакова. Парламентът избра предложението на „Атака" за замeстник-председател на ЦИК да бъде назначена Мария Мусорлиева. Депутатите отхвърлиха предложената от опозицията Златарева и за замeстник-председателското място.

Така, към момента вместо 19 члена, ЦИК се оказва с 18. Мая Манолова обясни, че няма проблем ЦИК да работи и в състава, избран днес. "Няма никаква пречка, след като бъде обнародвано решението на Народното събрание, и указа на президента, което ще се случи днес, ЦИК да започне своята работа в 18-членен състав“, каза тя.

Простата аритметика показва, че ако изключим членовете от „Атака“, който при всички случаи са двама, във варианта за ЦИК на президента може да се очаква разпределението на силите, ако хората на НДСВ и „Синята коалиция“ подкрепят ГЕРБ да е 9 на 8 в полза на опозицията. При липсата на човек от ГЕРБ в ръководството на комисията, какъвто вариант прие Народното събрание, съотношението на силите ще е 8:8. Изглежда като бакалска сметка, но очевидно взета насериозно и от управляващи и от опозиция.

Основният въпрос обаче е, за какво ,по дяволите са всички тези простотии, при положение, че всички политици декларират честно и почтено участие в изборите. Ако това наистина е така, какво значение има един член повече или по-малко в ЦИК?

Facebook logo
Бъдете с нас и във