Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРЕТЕНДЕНТИТЕ

От своя кабинет на 19-я етаж на бизнес центъра Новие Черьомушки в Москва бившият премиер Михаил Касянов понякога се изкушава да погледне през големия телескоп до прозореца към Кремъл. Подобни изкушения, разправят, изпитвали и други претенденти за президентското кресло. В обращение се въртят най-различни предположения кой би могъл да наследи Владимир Путин след 2008 година. Но самият Путин хвърли в смут политическите гадатели, като заяви преди десетина дни в Шанхай, че името на Наследника все още не е озвучено.
Досега за наследници активно се спрягаха имената на двамата вицепремиери Дмитрий Медведев и Сергей Иванов. Юристът Медведев, който до неотдавна бе шеф на кремълската администрация, а сега като вицепремиер управлява четирите най-атрактивни социално-икономически проекта, несъмнено е човекът, който най-близко познава Путин. Генералът от външното разузнаване Сергей Иванов обаче направи стремителна кариера и като министър на отбраната управлява целия военнопромишлен комплекс. За първи път от години военните получават милиарди за превъоръжаване.
В обкръжението на президента Путин обаче има доста фигури, които стоят в сянка, но имат не по-малко влияние. Например сегашният шеф на кремълската администрация Сергей Собянин. Четиридесет и осем годишният Собянин бе губернатор на Тюменска област, когато неочаквано бе извикан в Кремъл, след като Путин разхвърли най-близките си хора на ключови постове в изпълнителната власт. Преди това Собянин бе депутат от богатия Ханти-Мансийски окръг, след това от Държавната дума се прехвърли в Горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията. През 2000 г. Путин го назначи за първи заместник на пълномощния представител за Уралския федерален окръг. Оттам Собянин година по-късно спечели изборите за губернатор на Тюменска област. Макар че стои в сянката на Кремъл, Собянин активно влияе на политиката на правителството. Не е изключена вероятността, че след като опознае кремълските тайни, той може да бъде изстрелян на по-добра стартова позиция - например премиер на мястото на Михаил Фрадков.
Президентът Путин държи сега в колодата си карти за всякакви сценарии - има либерали, военни, представители на губернаторския елит и депутатското лоби. На въпроса дали е възможно Наследникът да се появи извън сегашния списък на претендентите, Путин спокойно отвърна, че това е възможно, защото списъкът и без това не е голям. Би ли могло това да бъде съвсем неизвестен човек? Съвсем неизвестен - едва ли, такива хора са известни на всички, но просто имената им не се чуват, обясни президентът. Характеристиката на Неизвестния доста приляга на Сергей Собянин, макар че могат да се извадят поне още няколко имена, които само изглежда че стоят отстрани. Битката между лобитата и претендентите вече се води с пълна сила, а действителният фаворит ще се появи не по-късно от есента на 2007 година. Кандидатът ще се определи само като стартови възможности, но окончателният избор ще направят избирателите, заяви Путин.
Политологът Вячеслав Никонов смята, че бъдещият наследник първо ще заеме премиерския пост - като самия Путин. Сегашното политическо гадаене противоречи на кадровия стил на Путин, смята Никонов. Никой не успя да предскаже, че Михаил Фрадков ще стане премиер, а председатели на Държавната дума и Съвета на федерацията ще са Борис Гризлов и Сергей Миронов. Президентът на Фонда за аналитични програми Експертиза Марк Урнов, бивш главен аналитик в Кремъл при президента Борис Елцин, също като Никонов смята, че решаващите правителствени промени ще се разиграят през есента на 2007-а. Повечето наблюдатели са убедени, че алтернатива на курса на Путин няма и затова може да го наследи човек от неговия екип или съмишленик.
Председателят на Централната избирателна комисия Александър Вешняков прогнозира, че ще се състезават не по-малко от 4-5 кандидати. В парламента ще успеят да влязат не повече от четири партии и естествено е всяка от тях да издигне свой кандидат, разсъждава Вешняков. Освен това руското законодателство позволява на всеки, който успее да събере 2 млн. подписа, да издигне сам кандидатурата си.
Според Михаил Касянов възможно е на изборите да се явят едновременно две-три кремълски протежета. На изборите отново ще се появят националистът Владимир Жириновски, демократът Григорий Явлински и комунистът Генадий Зюганов. Без подкрепа от Путин никой няма да има шанс на действително свободни избори, твърди Жириновски, който е в тройката на най-популярните сега политици - в компанията на Дмитрий Медведев и Сергей Иванов. Жириновски предлага на десните да го подкрепят. Лидерът на Съюза на десните сили Никита Белов вижда себе си като претендент не по-рано от 2012-а, тъй като сега е само на 31 години. Председателят на Комунистическата партия Генадий Зюганов заяви, че левите ще изчакат резултатите от местните и парламентарните избори, преди да решат дали да издигат свой кандидат.
Социолозите забелязват положителни изменения в рейтинга на бившия премиер Михаил Касянов. Самият той вижда три бъдещи сценария за изборите. Първият - Путин се поддава на натиска на обкръжението си и се кандидатира за трети мандат. Самият Путин категорично отхвърля такъв вариант. Касянов също смята, че Путин едва ли ще прибегне до подобен ход - по-скоро ще подкрепи свой кандидат. Третият сценарий е президентът сам да осъзнае, че наследяването на властта е задънена улица, и да осигури свободни избори. Приемственост на досегашния курс е недопустима, подчертава Касянов и той ще се бори против такава перспектива. Рискът обаче Путин да бъде убеден да се кандидатира за трети мандат расте. Миналата година мислех, че тази вероятност е едва 5%, а сега смятам, че е 30%, заяви бившият премиер, който добре познава нравите на политическия елит. За свой електорат той смята средната класа, която най-много страда от погрешната икономическа политика на Кремъл. Когато Путин укроти олигарсите, които душаха средния бизнес, нещата изглеждаха оптимистично. Но сега частният бизнес също се бои за собствеността си и преживява неспокойни времена, твърди Касянов.
В същото време, според данните на американската инвестиционна компания Мерил Линч, по брой на милионерите Русия е заела водещи позиции в света заедно с Южна Корея. Ако в света милионерите са се увеличили средно с 6.5%, в Русия този ръст е 17.4 процента. Основната причина са благоприятната външна конюнктура, преди всичко цените на нефта и природния газ, и високият курс на рублата спрямо долара.
Икономическата стабилност, вътрешната приемственост и външните фактори ще определят скоростите и сценариите, с които Русия ще навлезе в решаващата 2008 година. Сигурно е едно - Путин няма намерение да се оттегля от политиката, а наблюдателите смятат, че той ще успее да запази лостовете си на влияние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във