Банкеръ Daily

Атлантическият съвет:

Президентът и парламентът да сложат край на зависимостта от Русия

Атлантическият съвет на България  предлага приоритетно и в неотложен порядък да бъдат предприети 18 по-важни мерки.

Атлантическият съвет на България призовава парламента, правителството и президента  да предприемат спешни мерки за окончателно скъсване на зависимостите на страната ни от Руската федерация. Това се отнася най-вече за енергетиката и отбраната, за интензивното изграждане на оперативните способности на българските въоръжени сили и "за ограничаване и предотвратяване на възможностите за подривна дейност на руските специални служби на територията на България".

"С нарастваща тревога наблюдаваме и констатира, че зловредната дейност на Руската федерация срещу България и нашите съюзници и партньори в НАТО не само продължава, но и се засилва. Заплахата от руска военна интервенция в Черноморския регион с всеки изминал ден нараства и представлява сериозен риск както за сигурността на България, така и за мира в Европа и света", се казва в позиция на организацията.

Атлантическият съвет на България  предлага приоритетно и в неотложен порядък да бъдат предприети 18 по-важни мерки. Като начало да бъде окончателно прекратен проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“, да бъде наложен мораториум върху строителството на компресорни станции „Нова Провадия“ и „Расово“ по трасето на газопровода „Турски поток“ през България и да се положат всички усилия строителството на умишлено бавената повече от 10 години интерконекторна газова връзка с Гърция да бъде приключено до м. септември т.г.;

"Да се прекрати монополната позиция на руската компания „Лукойл“ на пазара на горива в България, като се създадат условия за стимулиране на вноса и дистрибуцията на петролни продукти с източник на доставка, различен от Руската федерация. Също така да се забрани сключването на всякакви договори с руския военно-промишлен комплекс за ремонт, поддръжка и модернизация на останалото съветско въоръжение и бойна техника във въоръжените сили. Същото се отнася и за Беларус, чийто военнопромишлен комплекс е неразривно свързан с руския", казват атлантиците.

Те настояват да забрани прелитането на самолети през българското въздушно пространство, превозващи руско оръжие и военнослужещи и да започнат незабавни преговори със САЩ за придобиване на още осем самолета Ф-16.

"Да се намали съставът на българската дипломатическа мисия в Русия до средните нива на мисиите ни в страните от ЕС. Да се изисква от Руската федерация да намали броя на своите дипломатическите представители до нивата на българските в Русия. Да се усили наблюдението върху дейността на руските дипломати и незабавно да бъдат изгонени онези от тях, за които има обосновани предположения, че се занимават с шпионаж или диверсия на територията на страната ни. Да се засили контролът върху дейността на Руския културно-информационен център в София, „Домът на Москва“, както и на руските юридически и физически лица, извършващи търговска дейност на територията на България", също са сред ключовите предложения. 

Да се премахнат от територията на страната всички паметници на съветската армия, окупирала страната ни през септември 1944 г. и поставила на власт престъпната Българска комунистическа партия и да започне незабавно работата по разработване на национална стратегия за противодействие на хибридните заплахи, настояват от организацията. 

През уикенда медиите в Чехия свързаха взривовете в местен военен склад през 2014 г. с опит на Русия да провали сделка на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с Украйна.

В събота късно вечерта чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че Чехия гони 18 служители от посолството на Русия в Прага. Те са били идентифицирани като агенти на цивилното и военното разузнаване на Москва. Новината дойде едновременно със съобщението, че чешките власти са разкрили предполагаемо участие на руското военно разузнаване, наричано ГРУ, във взривовете във военен склад.

В неделя чешкото правителство потвърди, че вече е осведомило партньорите си от НАТО и ЕС за разследването и го определи като основано на “недвусмислени доказателства”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във