Банкеръ Daily

Румен Радев

Президентът и народът не са публика, от която премиерът трябва да очаква аплодисменти

Не сме минавали границата в отношенията си с премиера. Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решение да въведе извънредно положение. Това заяви президентът Румен Радев.

"Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между нас. Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози, и в този спектакъл аз няма да участвам. Но и премиерът трябва да е наясно, че президентът и народът не са публика, от която трябва да очаква аплодисменти", подчерта държавният глава.

Той изтъкна, че с министър-председателя Бойко Борисов са демонстрирали и единни действия, също така и че си взаимодействат по редица важни въпроси. Президентът обаче недоумява защо Борисов е реагирал негативно на частичното му вето върху извънредния закон, след като накрая всички депутати са го приели, дори и тези от ГЕРБ.

"Нямам нужда от личен говорител, който да обяви смъртта на баща ми, това са лични неща", каза Радев пред БиТиВи по повод критиката от страна на Борисов, че президентът е направил изявлението си в деня, в който е починал баща му.

"Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в Световната здравна организация, която призовава за тестване", каза още държавният глава.

"Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация, и това е добре. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове. Това са положителни стъпки. Както и разгърнатата хиперактивна кампания", отчете Радев, но разкритикува управлението, че е закъсняло с масовите тестове.

"Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал", призова той.

Запитан защо е се е обърнал с команда към депутатите, Радев отговори, че те сами са показали, че действат по команда. И неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се е случило и с решението за заплатите им.

"Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да изпълнява ефективен контрол над правителството, а не да бъде негов придатък. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов - това не е ли шашкане във всички посоки", попита президентът.

Той отново подчерта, че страната ни изостава драстично с въвеждането на социални и икономически мерки.

Запитан от коя категория е - на сития или гладния, Радев обясни, че неговата заплата му позволява неща, които обикновеният българин не може да си позволи. Затова се е обадил още през март на кмета на Видин и е дарил цялата си заплата за възрастните хора там. Той допълни, че не приема моралния призив на хора, които са превърнали личния акт на дарителството във фарс. По думите на държавния глава, доброволният жест е бил опорочен в парламента.

На въпроса откъде съпругата му Десислава Радева е взела пари, за да дари 10 хил. лева, президентът отговори, че тя има своя фондация, която се занимава с набиране на средства.

Радев отказа да коментира мярката 60/40 с аргумента, че все още няма резултати от ефекта й.

"Когато говорим за социални мерки, те трябва да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни, каквато е препоръката и на световни икономисти. Закъсняхме, други държави въведоха масово ясни социални мерки, за да не остава никой зад борда", отбеляза той. И отново подчерта, че гладният човек излиза на улицата и помита всички мерки.

Според държавния глава е трябвало да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания. Пари за това можело да дойдат от спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни проекти на правителството. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, коментира Радев.

"Много важно е в тази криза доверието между институциите и хората. Това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива", посочи още той.

Президентът разказа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е важно те да излизат навън. Той смята, че не трябва да допускаме в България да се случва това, което стана в Англия - хората масово да хукнат по парковете. Затова е по-добре с ясни правила, зададени от правителството, да се пуснат хората в парковете и на Витоша, полицията да следи за реда. В противен случай е възможно в даден момент хората да омаловажат мерките.

"Ние, българите, доказахме, че можем да сме отговорни, трябва да се разчита на съзнанието на хората", призова държавният глава.

"Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен. Знаем, че ще е Радев", каза той.

"Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки - социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно", каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същият трафик, както преди.

Хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, смята Радев.

Запитан какви мерки би предприел той, ако беше на мястото на премиера, президентът обясни, че мерките трябва да останат, но да се направи план за излизането от тях, допълвайки, че България ще излезе много по-късно от други държави и ще губи конкурентноспособност.

"Ако се забавим с мерките и възстановяването, ако изпаднем в рецесия, а други държави вече дърпат, тогава ще има масова миграция към тях, което е най-лошият сценарий", предупреди Радев. Той обясни, че не говори за ръсене на пари с хеликоптер, а за механизми за подпомагане на най-нуждаещите се. Тъй като безработицата е най-голямата беда за всяко управление, защото тя ражда болести, глад, мизерия, престъпност. И затова трябва да мислим как да я снижаваме по най-бързия начин.

"Президентът е свободен да дава послания, да посочва слабости и действия или бездействия, не очаквайте конкретни стъпки с цифри, това е в правомощията на изпълнителната власт, където е цялата информация", изтъкна все пак държавният глава.

"Стана модерно непрекъснато се говори за смърт. Искате ли да си поговорим за смъртността в България? Аз като президент не трябва да деля живота и смъртта на българите само на починали от коронавирус и на всички останали. Годишно у нас умират около 2000 души от грип. Средно по 300 на месец. Умират от глад, от студ, от липса на лекарства, защо ги забравяме тези хора? Защо сега се сетихме за възрастните хора и че те имат нужда от държавна подкрепа", коментира президентът.

Той обясни, че не е наложил вето на актуализацията на бюджета, защото има нужда от скоростни мерки, а България закъснявала. Но обясни, че ще следи какво се случва и дали се вземат мерки да се намали реалният заем, като се преразгледа бюджетният излишък.

"Няма как да свикам Консултативния съвет за национална сигурност в тази обстановка, оперативната дейност отдавна започна. Никой не ме попита и предупреди за това среднощно заседание за обявяване на извънредното положение", каза Радев.

Президентът разкри, че е тестван веднъж за коронавирус и резултатът му е отрицателен.

"В тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да помага. Но когато се вменяват правомощия за употреба на сила, не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите. Армията може да върши много неща - логистични функции, защита на границата, блокиране на райони, химическа обработка, но има вменени правомощия за употреба на сила и единствено за това е добре да се търси по-широк консенсус, за да няма злоупотреба със сила". Така Радев коментира ролята на армията по време на извънредното положение.

"Свалих доверието от правителството най-вече заради начина на управляване и изразходване на публичните средства. Сега виждаме същата опасност. По време на криза аз съм длъжен да работя с управляващите и го правех, не съм се дръпнал аз, разривът дойде след моето вето", каза Радев.

Запитан как работи с главния прокурор, държавният глава каза, че когато получи сигнал, го препраща към прокуратурата. Похвали я за борбата с битовата престъпност, но призова усилията й да се насочат по-нагоре, когато има намерение за борба с корупцията.

На въпрос дали е разпознал гласа си на записите, пуснати от прокуратурата във връзка с искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за тълкувание на понятието "държавна измяна", Радев призна, че един от гласовете бил неговият, но е бил част от разговор, който не е предизвикал той.

"Не съм нареждал да се скрие информация. Аз съм командвал военни и знам, че всичко се пази, нито един документ не е скрит, всичко е предадено в КПКОНПИ."

Запитан дали е извършил държавна измяна, президентът категорично отрече. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във