Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът е против цивилен да ръководи военното разузнаване

Президентът Румен Радев се обяви категорично против законови промени, които да допускат възможност и цивилен да заема поста ръководител на служба „Военна информация“.

„Военното дело е изключително сложна дейност. Затова и досега, както е по закон, ръководителят на тази служба трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание. Ако сменят закона и я кръстят служба „Цивилна информация“, тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата“, посочи държавният глава пред журналисти в отговор на въпрос за подготвяни промени в Закона за военното разузнаване. Той направи това след като говори на традиционната посланическа конференция в Централния военен клуб в София.

Попитан било ли е това съгласувано с него и дали ще разпише указа за освобождаването на директора на службата бригаден генерал Пламен Ангелов, за когото вчера стана известно, че е подал рапорт за освобождаване от длъжност, президентът Радев каза, че това е въпрос на лично решение и той все още не е разговарял с генерала.

Комисията по отбрана обсъди днес промяна в Закона за военното разузнаване, която ще позволи неговият началник да бъде и цивилен служител. Основният мотив на вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" е, че по този начин ще може по-ефективно да се използва потенциалът на хората в системата за сигурността. Предложението съвпада с оставката на сегашния директор ген. Пламен Ангелов заради това, че не е контролирал издаването на над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във