Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът е прав, че потребностите на армията са пренебрегвани, смята експерт

„Добро слово направи президентът. Това, което беше не особено празничен елемент в него, е критиката към правителството… с доста силни думи - пренебрежение, високомерие към потребностите на армията. За съжаление това е доста близо да истината. Това каза пред БНР бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Думите на президента, ме „безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре“, както и тези, че “ние сме изправени пред ново изпитание да се трансформират парите за армията в съвременни отбранителни способности“ проф. Тагарев коментира така: „Аз не виждам никакъв проблем в тези тези. Наистина е необходимо тези ресурси, които се отделят, да се изразходват по възможно най-прозрачния начин. И най-ефективно и ефикасно да изграждаме отбранителните способности, които са ни нужни. За взимането на такива решения разбира се е изключително важна и военната експертиза, изключително важна е и външнополитическата експертиза, финансовата експертиза, икономическата и т.н. И всички тези експертни оценки и експертни становища и знания, трябва да бъдат балансирани по възможно най-добрия начин“, каза той и допълни:

„Това, с което не съм съгласен, е преекспонирането на важността на военната експертиза. Като че ли каквото определим като потребност от военна гледна точка, точно това трябва да се купи - не, никъде в света планирането и доставката на техника не се случват по този начин. Винаги се търсят баланси между потребности и изисквания от оперативна гледна точка и икономически възможности“.

„Аз не прочетох пряко критика към министър Каракачанов. По принцип винаги сред висшите военни, през годините, е имало някакво чувство на неудовлетвореност. Като че ли те не биват чувани достатъчно, но от друга страна трябва да си зададем въпроса, дали военното ръководство може самостоятелно да дефинира потенциални решения, които отчитат всички съображения, за които говорихме“, каза той в отговор на въпрос дали президентът е отправил критика към министър Каракачанов в словото си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във