Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът е на посещение в Молдова

На 27 и 28 октомври президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Молдова по покана на молдовската си колега Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между София и Кишинев.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група там.

На 27 октомври държавният глава ще бъде посрещнат от Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща "на четири очи", след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изявления за медиите. По-късно българският президент ще проведе среща с председателя на парламента на Молдова Игор Гросу. В рамките на деня Румен Радев ще поднесе и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

На 28 октомври президентът ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак". В сградата на учебното заведение българският държавен глава заедно с колегата си Мая Санду ще участва в двустранна среща, посветена на дейността и перспективите пред Тараклийския унивесритет.

В Тараклия Радев ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция. Държавният глава ще посети и Български теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев. Президентът ще отдаде почит и пред паметника "Шипка" в молдовската столица.

При посещението си в Молдова държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във