Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът: Духовността, образованието и ценностите възраждат българския народ

"На днешния празник честваме делото на бележитите българи, съградили основата на Третата Българска държава. Изградили с търпение, с постоянство и упорит труд българската държавност и подкрепили решителни развитието на нашата нашия. Тези, които събудиха у народа ни чувство на гордост, че сме българи, които създадоха българската книжовина и иконописна школа, както уникалната българска образователно-културна институция: читалището. Българските будители, които съградиха съвременна, просветна и духовно известна България". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на награждаването на акад. Стефан Воденичаров с орден „Стара планина” първа степен за заслугите му в развитието на науката в България.


 „Днешният празник е истински общобългарски празник вече век. Създаден през 1922 година, Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи”, каза президентът.


По думите му, будителството е състояние на духа, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред.

„Днес, с гордост можем да кажем, че първите народни будители имат достойни последователи във ваше лице”, допълни президентът, обръщайки се към акад. Воденичаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във