Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът дискредитира Народното събрание, смята Дариткова

Рестарт на държавата не може да се получи чрез служебно правителство, заяви председателят на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Категорично не мога да се съглася с обидните послания, които отправя президентът и дискредитира институцията Народно събрание, защото това не е в интерес на правовата държава. Институциите в България трябва да се уважават, още повече, че те са законно избрани. Така както ние смятаме, че имаме законно избран президент, който за съжаление не познава Конституцията, така и това Народно събрание е законно избрано. Това Народно събрание в рамките на конституционните и законови правомощия има възможност да предложи проект на нова Конституция и свикване на ВНС“, каза пред bTV д-р Дариткова, според която президентът  дискредитирал законодателния орган

Тя подчерта, че ГЕРБ не се притеснява служебното правителство.

„Фактите говорят, че при последното служебно правителство на Радев ние спечелихме изборите. Нямаме тревога, защото и социологическите проучвания сочат, че въпреки всички негативни послания и критики ПП ГЕРБ все още е първа политическа сила“, каза още д-р Дариткова.

От връх Шипка президентът настоя парламентът да се разпусне. Радев повтори тезата си, че дебат за нова конституция може да има само след оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори. По думите му настоящият парламент е загубил и легитимност, и достойнство.

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи на нова конституция", подчерта Радев.

„Защо всички твърдят, че Народното събрание е дискредитирано? Ние имаме парламентарно мнозинство, което все още е легитимно", отвърна на свой ред Дариткова.

Тя посочи, че ако се съберат 120 подписа на депутати, за да започне парламентарен дебат върху проекта за нова Конституция, ГЕРБ ще организират широка обществена и експертна дискусия за предлаганите промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във