Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентът: България има потенциал да изгради институт за устойчиви технологии

Президентът Румен Радев заяви, че България има потенциал да бъде водещата държава при създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Държавният глава каза това при посещението си в централата на научноизследователския център ЦЕРН край Женева. 

"Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български специалисти имат принос за развитието на науката, която тук се създава на световно ниво", каза президентът на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева. Той призова българските учени в ЦЕРН да подкрепят развитието на наука с висока добавена стойност в България. "Бъдещето ще принадлежи на държавите, които успеят да използват в максимална степен потенциала на своите учени", подчерта Румен Радев.

Над 13 000 учени от 97 държави от цял свят провеждат научни изследвания в  научноизследователския център в Женева, а общо над 100 български специалисти сътрудничат с организацията. Радев заяви, че ръководството на ЦЕРН е дало прекрасна оценка за работата на нашите специалисти там.

По думите на държавния глава България има потенциал да бъде водещата държава при създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с апаратура, предоставена от швейцарския научноизследователски център и в тази насока подкрепата на младите български учени от ЦЕРН с доказана експертиза и опит е от изключително значение. "Бъдещето ще принадлежи на държавите, които успеят да използват в максимална степен потенциала на своите учени", подчерта президентът. 

В централата на Европейската организация за научни изследвания държавният глава беше посрещнат от генералния директор Фабиола Джаноти. Румен Радев посети тунела, в който е разположен Големият адронен колайдер (LHC) – ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър около 27 км. Президентът се запозна и с работата на детектора CMS, конструирането на който е с голямо българско участие. В него се наблюдават и записват резултатите от сблъсъка на частици.

По-рано, в разговор с българската общност в Женева, Радев заяви, че президентската институция планира голяма среща на сънародниците, живеещи зад граница. Целта е да бъде даден тласък за създаване на Национален съвет за българите в чужбина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във