Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентството с първи коментар за френското предложение за РСМ

Френското предложение за европейската интеграция на Република Северна Македония е отговор на последователната политика именно на президента Румен Радев в защита на националния интерес и правата на македонските българи. То е най-доброто до момента, но не е достатъчно прецизно във всички аспекти, заявиха от прессекретариата на държавния глава.

В двустранния протокол, който България и РСМ трябва да подпишат като интегрална част от преговорната рамка, липсват достатъчно механизми, критерии и срокове, които да дават реални гаранции, че РСМ наистина коренно ще промени политиката си към българите и България, уточняват от "Дондуков" 2.

От президентството допълват, че без издържан двустранен протокол преговорната рамка не дава никакви гаранции за промяна в двустранните отношения.

"Днес видяхме, че бившите управляващи са готови на поредно отстъпление от националните интереси. Търсенето на легитимност отвън, а не пред гражданите, е и грешно, и вредно. Дано настоящото правителство си спомни, че взе властта самообявявайки се за продължаващо промяната, започната в България от държавния глава и прецизира двустранния протокол преди да каже "да" на началото на преговорите на РСМ за членство в Европейския съюз", поясняват още от президентството.

От там обявяват, че изключително неприятно впечатление прави, че част от така наречения политически елит в България изглежда като кукли на конци, дирижирани отвън, включително когато става дума за защита на националните интереси.

"Противно на нихилистичната пропаганда, че всеки, който отстоява националния ни интерес е "путинист", именно бързата писта за РСМ обслужва външни за ЕС интереси, които могат да дестабилизират и региона, и Европа. Българската позиция, която е за устойчив и необратим процес на европейска интеграция на РСМ, е защита на самия Европейски съюз", допълват от президентството.

ГЕРБ ще подкрепи предложението за започване на преговори на РСМ и Албания за членство в ЕС.

"Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония има огромно значение преди всичко за бъдещето на България и на българския народ от двете страни на границата и клелите се да му служат политици е хубаво да си спомнят за това", заявяват още от "Дондуков" 2.

Facebook logo
Бъдете с нас и във