Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентството разясни позицията на Радев за Крим

Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Това се казва в официална позиция на прессекретариата на президента Румен Радев. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, в момента Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път, се допълва в становището.

Темата разбуни духовете след предизборния дебат между Румен Радев и опонента му Анастас Герджиков. На дебата Герджиков неколкократно попита Радев чия територия е Крим, а държавният глава му отговори, че в момента е руска.

Ден по-късно президентът обясни какво точно е имал предвид, но не се отрече от казаното на делата: "Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право".

Украйна привика българския посланик. Външният министър на бившата съветска република атакува Радев в социалните мрежи, а въпросът беше повдигнат и на брифинг на Европейската комисия. Брюксел не коментира думите на Радев, но припомни позицията си за Крим. А от американското посолство в София днес обявиха, че САЩ са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на България Румен Радев, в които той определя Крим като руски.

Позиция

Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира:

Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във