Банкеръ Daily

Общество и политика

Президентството опроверга прокуратурата относно нахлуването

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показни арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на 2020 г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция.

Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата.

Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна". 

Това се казва в позиция, изпратена от прессекретариата на президента Румен Радев във връзка с изявлението на ръководителя на специализираната прокуратура Валентина Маджарова, според която такова нахлуване не е имало. В нея се припомня, че извършените по искане на прокуратурата арести и отнемането на достъп до класифицирана информация бяха обявени от българския съд за незаконни. 

"Не е имало нахлуване на представители на специализираната прокуратура в сградата на президентството на 9 юли миналата година", обяви по-вано днес Валентина Маджарова - ръководител на специализираната прокуратура. Според нея подобни твърдения са манипулативно поднесени.

Сутринта на 9 юли 2020 г. се проведе прокурорска акция в сградата на президентството. Представители на прокуратурата, МВР, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са извършили претърсване на кабинети. 

Претърсванията са били с разрешение на съдия от Софийския военен окръжен съд и Специализираният наказателен съд.

По информация на БНР са претърсени два кабинета - на президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев и на секретаря по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов.

Около 11 ч. ДАНС съобщи, че е отнела допуска до строго секретна информация на двамата заради данни за ненадеждност.

Малко след 11,30 ч. в президентството дойде и държавният глава Румен Радев. 

От Президентството разпространиха официално съобщение, след като прокурори влязоха в сградата. "В 9.00 часа представители на прокуратурата, МВР , Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Съобщението завършва с препоръка,че прокуратурата дължи информация за действията си на обществото", се казваше в него. 

Минути преди 10 ч. в двора на Президентството влезе микробус на Бюрото по защита към Прокуратурата на Република България.  На другия вход имаше 3 автомобила на СДВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във